Rychlé Šipky mají první hádku

Jarce právě skončila přednáška z předmětu Historie feministických teorií a po zbytek dne měla už volno. Sklidila si pečlivě všechny poznámky do praktické, přesto elegantní kabelky a rozloučila se s doktorkou Havelkovou.

Zajdu za Mirkou do redakce kosmíku a donesu jí ten žlutý svetřík, co jsem koupila během studijní pauzy, pomyslela si v duchu. K redakci to měla blízko, a tak se ani nepřezouvala do méně formálních trendy tenisek a nechala si takzvanou přednáškovou obuv na vysokém podpatku, která symbolizovala ženu provokující sebevědomím.

Mirka ji jako vždy přivítala laskavým úsměvem a decentním polibkem tvář. Dámy spolu nejdříve probraly nordický styl, který bude IN následující podzim, přičemž si Mirka mezitím stihla vyzkoušet dobře padnoucí nový kousek do svého šatníku. Po těchto rozverných chvilkách rozhovor přešel do vážnější roviny.

„Ta Červenka se mi poslední dobou nějak nelíbí. Aby tak nebyla kazimírem klubu,“ povzdechla si Jarka. Poslední dobou při společných akcích vznikaly drobné konflikty, o kterých však stránky časopisu Cosmopolitan zarytě mlčely. Červenka byla často nepozorná při diskuzích o feminismu, problematika ji nezajímala a dívky místo poznámek v jejím sešitku Správné ženy našly nezdařené pokusy, jak nakreslit domeček jedním tahem.

V klubovém závodě O pohár Xeny bojovnice skončila bezkonkurenčně na posledním místě, když z poloviny disciplín dobrovolně odstoupila. Nejvíc však Jarku naštvalo to, že pak dál sledovala lítý boj s velkým chlebem se škvarkovou pomazánkou, o které dívkám tvrdila, že je to jáhlová pasta.

„Ale Jari, tomu musíš dát čas. Řešila jsem to se socioložkou a terénní pracovnicí doktorkou Kopeckou. Červenka je sice trochu nepřizpůsobivá, ale to se časem zlepší. Převýchova u jedinců se špatným sociálním zázemím trvá déle.“

„Jenže i ten Jan s Martinem z hlídky Barbory Panklové jsou už skoro řádně převychováni. Martin mi dokonce bez příkazu odnesl kabelku a nákupní tašku k tobě do kanceláře a Jan mi připravil můj oblíbený mrkvový nápoj, ještě než jsem na něj vůbec pomyslela. A jak mu slušela ta karmínová kravatka s růžovou košilí,“ kontrovala Jarka.

„Hmmm, asi na tom něco bude. Jestli my nejsme při té převýchově trochu pasivní,“ uznala nakonec s trochou nelibosti Mirka. Brala to částečně jako svůj neúspěch a to nesnášela. „Měli bychom si o tom otevřeně promluvit na naší schůzce,“ rozhodla důrazně. „Není možné, abychom si s Červenkou neporadily. Navíc teď chystám článek 30 rad, jak se stát úspěšnou ženou, tak své rady vyzkouším v praxi. Zavolám hned Jindře, ať vygooglí všechny články na téma na začlenění do společnosti. Poslední dobou se zabývá akorát tím, jaké další oblečení si koupí a více než ve studovně jí vidím v šatníku!“ organizovala dále.

„Bylo by dobré zjistit od Rychloručky, jak jsou daleko s tím třífázovým tréninkem. Přijde mi, že třífázově trénuje Červenka asi jen u ledničky,“ dodala Jarka.

„Fajn, mám to všechno poznačeno v elektronické složce úkolů. Na schůzi to dořešíme,“ tím dala najevo, že rozhovor je u konce a chápavá Jarka pochopila, že už se Mirka musí věnovat své práci. Ve dveřích se objevil okamžitě Jan, kdysi zvaný Hanz, a doprovodil ji k východu. Tam se uctivě uklonil a pospíchal zpět do pracovny, aby si dál plnil svoje úkoly.

Schůze Rychlých šipek se tentokráte konala v jejich oblíbené kavárničce, kde se obvykle řešily důležité klubovní záležitosti. Po přečtení Jarčina referátu o integraci národnostních a sexuálních menšin měla přijít na řadu otevřená diskuze. Vedoucí během četby pečlivě sledovala Červenku, jak přistupuje k problematice, ale viděla jen naprosto apatický Červenčin výraz a trhavě se pohybující ruku, ve které držela propisku jak kopyto.

Byla proto velmi překvapená, když se začala dívka hlásit a tak Mirka začala diskuzi slovy, že právě Červenka může k tomuto tématu přinést hodně nového a vlídně jí pokynula.

„Za chvilku začíná v telce Soudkyně Barbara a pak má Jindra Popelku, kdy už to tady skončíme?“ pronesla Červenka. Jarka nevěřícně začala kroutit hlavou a její tvář i přes make up začal měnit barvu.

„No fakt holky, Červa má pravdu, já bych to ráda viděla, upe nejlepší telka, co teď je, navíc pak je tam ten pořád Tchýně a tam přece napravují chlapy, což je cool ne?“

Mirka nejdříve zpražila Jindru pohledem, ale pak se přece jenom překonala a mile se podívala na Červenku. „Ale Máňo, neboj, to stihneme,“ přece jen si nechtěla přiznat podobně jako paní Merkelová svůj integrační neúspěch a snažila se motivačně navrhnout: „Zlato, skoro už končíme, a když si doma dáme půlhodinu jógy, tak pořád ještě stihneme naše (to znělo trochu neupřímně) oblíbené pořady.“

Jarka se pořád nestačila divit. Ta to teda vede, takhle se nikam neposuneme, povzdychla si v duchu. Od té doby, co přerušila studium jazyků a přestoupila na fakultu Genderových studií, měla pocit, že Mirka svojí úlohu ženy vůdce nezvládá a že je měkká nejen k dívkám, ale dokonce i k mužům. Sama se proto snažila několikrát chopit funkce vedoucí, ale v hlasování byla vždy jasně poražena právě Mirkou. Aura její kolegyně byla prostě neporazitelná.

 „U jógy usínám, pošlete mě radši do krámu,“ zahoukala Červenka. Ani nečekala, jaký vzbudí flame.

„A dost!!!!“ vyjekla Jarka. „Je nepřizpůsobivá, chci hlasování o jejím nepodmínečném vyloučení z klubu,“ dodala rozzlobeně. „Já se tu snažím, abych měla body jak v dovednostních soutěžích tak vědomostních, dělám nástěnku a řádně chodím na schůzky. A co dělá ona? Jen se válí, kouká na bednu a žere! Navíc se mi minulý týden ztratila rtěnka od Max Factor.“

Nebohá Maruška počala natahovat k pláči.

„Svého integračního programu se nevzdám!!“ vášnivě vykřikla Mirka. „U nás jsou všechny ženy vítány. Navíc pořád jsem vůdkyní já a já rozhoduji, kdo bude moci pokračovat v naší činnosti.“

„Int…co? Tomu nerozumím,“ dala se definitivně do pláče Mařenka. Slzy jsou mocná zbraň, která efektivně působí nejen na muže, ale i na radikální Jarku.

„Jo a tu rtěnku jsem si půjčila já, akorát jsem ti to zapomněla napsat do esemesky, no,“ přiznala se Jindra.

„Navíc teď Červenka zhubla půl kila a už se naučila dřepům,“ hájila svou kamarádku Rychloručka.

To už bylo i na Jarku mnoho a sama měla slzy na krajíčku: „Vždyť já holky chci pro nás jen to nejlepší!“ Zavzlykala: „Snažím se svou činnost dělat na 200 procent, chci být úspěšnou ženou a dobrou kamarádkou.“

Nyní začala brečet i Jindra a začala rozdávat ze své kabelky papírové kapesníčky, které se začaly zbarvovat do tónů rozmazaných očních stínů.

„Maruš promiň, omlouvám se za tu rtěnku a vůbec za to všechno,“ dojala se Jarka.

„Néé, ty promiň. Já už se polepším. Od zítřka budu držet dietu a pustím se do čtení té Babičky, kterou mi upravila tadyhle Mirka. A navíc zítra připravím pro vás holky pěkný mejdan.“

„Pojď, obejmi mě,“ navrhla poté Jarka.

„Tak jo.“

„Teda navždy dobrý, jo?“

„Jo!“

„Holkýýý, já ci takýý obejmout!“ přidala se Jindřiška.

Druhý den si Červenka program skutečně připravila. Nejdříve si připravila věneček romských písní, které vkusně doplnila novinkou od Nicky Minaj. Jindře se připravená choreografie velmi líbila a sama se přidala se k tanci.

Program pak pokračoval vystoupením Jolandy Červendy (Červenka se tak nazvala podle své oblíbené věštkyně Jolandy z EZO TV) a všem holkám vyvěštila krásnou budoucnost. Pak ještě ukázala společně s Rychloručkou  návrh progresivního cvičení na redukci váhy.

Jediná trochu zaražená dívka byla Jarka. Musela uznat, že Mirčina vize je správná a že to s holkami opravdu umí. V duchu se styděla, že jí záviděla a kula proti ní pikle. Slíbila si, že už to neudělá. Alespoň do doby, než bude cítit, že je dostatečně silná stát se vedoucí Rychlých šipek sama.

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized a jeho autorem je administrator. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.